lördag 26 april 2008

Mer om Älginges styre

Kan nog så här i början vara på sin plats att berätta lite mer om Älginge speciellt om den något absurda konstitionella situation som Älginge befinner sig i. Älginges är ju som vi vet en kommun i Sverige men samtidigt är Älginge ett eget land. Hur kan detta vara möjligt frågar sig vän av ordning

Jag skall försöka förklara så gott det går, ärligt talat så tror jag ingen vet hur det blivit så här och varför. Men legenden säger att allt började någon gång för mycket länge sedan när Sverige hade en konung som hette Ragnvald Tykhövde. En kväll satt Ragnvald och spelade kvarn med den då enda innevånaren samt ägaren till Älginge gård Glappkäft Lurbjörn. Glappkäft skall då ha slagit vad med Ragnvald om att han kunde vinna samtliga partier den kvällen och att om han så gjorde skulle få Älginges som eget kungadöme dock som en underordnad del av Sverige. Glappkäft vann och Ragnvald fick stå för sitt ord, att glappkäft var en av de rikaste på den tiden med den största hären kan nog ha varit en orsak till att Ragnvald inte bråkade över hövan.

Detta mina vänner har då gett dagens situation där Älginges är en kommun i Sverige men samtidigt är ett eget land med egen regering. Av praktiska skäl så har Älginges valt att följa efter Sveriges riksdag men har trots det ett eget parlament som idag bara kallas parlamentet.

Så Älginge styrs alltså av dels en kommunstyrelse som sköter om det som ingår i normala kommuners åtaganden och göranden, vilket är en hel del samt av en regering som är helt fristående från kommunstyrelsen i sina beslut. Statschefen i Älginge kallas av tradition hövding. Älginges nuvarande hövding vald på livstid är faktiskt en, ja han påstår så i alla fall ättling till Glappkäft Lurbjörn vid namn Filip Lurvén.

Regeringen och parlamentet i Älginge har inte mycket att göra men tar ändå sin uppgift på största allvar vilket egentligen inte spelar någon roll eftersom deras roll är så liten.

Den gångna vecka har inte inneburit någonting speciellt i Älginge men nästa vecka kan ha några överraskningar i bakfickan, dels med ett öppet möte för föräldrarna på förskolan vagnen samt med den presskonferens som kulturminister Romja Fylldin utlyst till måndag. Kan bli en spännande vecka

Inga kommentarer: